Vadå sockerlag?

-Hur gör ni ananassockerlag?!

Väldigt ofta får jag frågan om hur jag gör drinkarna jag serverar och väldigt ofta möts jag av reaktionen: Är det så enkelt?! En stor del av att blanda cocktails handlar om prep. Vi pressar juice, vi kokar sockerlag, vi smaksätter sockerlag, vi komponerar bitters, skär garnityr, putsar glas, vi sätter skum… Ja det ligger en hel del förberedelser för att leverera cocktails i ett trevligt tempo.

Sockerlaget kan vara en av de vanligaste ingredienserna i många cocktails och det är också här som hemmabartendern kan prova sina vingar till en början. Det handlar helt enkelt om att göra en sockerlag och sen smaksätta den. Det finns massvis med skolor för hur detta bör göras, ska det göras kallt eller varmt, ska det smaksättas innan eller efter… men till syvende och sist handlar det om att få den söta vätskan att smaka gott.

Såhär brukar det gå till när jag preppar sockerlag i god tid före gästerna kommer(några dagar i förväg alltså)

Jag väger upp 400 gr socker och 400 gr vatten i en diskad syltburk, skakar om och ställer in i kylen. Dagarna därpå skakar jag burken igen och ställer tillbaka. Efter 2-3 dagar har allt socker lösts upp och jag har helt vanligt sockerlag. Om jag däremot har ont om tid och gästerna dyker upp om några timmar åker kastrullen fram och låter blandningen sjuda 20-30 minuter istället. Är det riktigt tajt med tid och sockerlagsfacket i kylen står helt tomt åker sous viden fram och jag kokar flera sockerlag samtidigt men det kan vi kika på längre fram.

Helt vanligt jävla sockerlag:

Du behöver vanligt strösocker, vatten, en hushållsvåg, en kastrull och en urdiskad gammal syltburk.

  1. Slå på spisen på typ medium(på min spis är det 3-4 någonstans)
  2. Ställ kastrullen på vågen och nollställ vågen.
  3. Häll 400 gr socker.
  4. Nollställ vågen.
  5. Häll på 400 gr vatten.
  6. Ställ på plattan och låt sjuda tills vätskan är klar(obs. klar som i genomskinlig)
  7. Ta av från plattan och låt svalna.
  8. När lagen är sval kan du slå över den i din gamla syltburk, skruva på locket och slänga in i kylen.

Sockerlagen kan stå där ett par veckor och vill du va riktigt badass och inte koka sockerlag så ofta så kan du slå i en kapsyl vodka eller annan smaklös sprit du har hemma.

Nu kommer vi till det magiska, hur man smaksätter sockerlagen!

Du tar helt enkelt din kalla lag och stoppar i det du vill smaksätta den med… Vill du ha ett ananassockerlag så finhacka en ananas och släng ner det i burken. Vill du hellre ha ett blåbärssockerlag så dumpa ner 200 gr blåbär i burken… Det är helt enkelt fantasin som sätter gränserna här. Det tokigaste jag har hört hittills är ett myrsockerlag men satan så bra det var!

Så spring iväg till ica och köp några förpackningar socker och börja experimentera!

 

Johan Miranda

Efter att ha druckit magiska drinkar serverade av några av de skickligare bartendrarna runt om i Skandinavien började jag blanda själv. Skåpet med spritflaskor växte till en hemmabar och idag arbetar jag som bartender. Inspirationen finner jag i vardagen och det är det jag delar med mig av här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *