De 5 första sakerna för hemmabaren

När du bestämt dig för att ha din egna hemmabar börjar det eviga sökandet efter verktyg och utrustning. Det kan både bli dyrt och ta lång tid. Precis som vilken annan hobby som helst så vill man ju ha allt, men det kan va bra att börja med rätt saker så man kan lägga sina surt förvärvade pengar på det som är roligast, spriten.

1. Jigger/mätglas

Noggrannhet och konsekvens är A och O när du börjar blanda drinkar. Du vill att dina gäster ska få åtnjuta en lika bra old fashioned gång efter gång. Se därför till att på en gång införskaffa ett mätglas som du trivs med och som är snyggt nog för att stå lättillgängligt på bardisken hela kvällen. En jigger som är graderad på insidan kan vara en bra hjälp när du blandar drinkar med flera olika ingredienser och volym som den här från barkonsult.

2. Shaker

Finns det något bättre än ljudet av is som flyger runt i en shaker i takt till musiken?! Här finns det en hel uppsjö av varianter och priser men till sist så handlar det om att kyla och vattna ur en drink. Cask & Company har en fett skön shaker som gör jobbet och gör det bra. Personligen så föredrar jag bostonshakern framför de 3-delade historierna. Den är snabbare att jobba med, ser bättre ut och framförallt är den sjukt simpel. Till shakern behövs givetvis även en strainer så att du kan hälla av drinken utan att få med en massa sönderslagen is. Här hittar du CCT shakern från Cask & Company

3. Barsked

Den som sa att storleken inte har betydelse ljuger. När det kommer till barskedar så vinner alltid den som har längst sked! Vad som ska finnas i toppen av skeden är en smaksak men i ett första skede kan en barsked med platt huvud vara en bra idé då du kan använda den för att muddla ingredienser. Vill du inte lägga en mindre förmögenhet på en barsked så finns den här från barkonsult.

4. Rörglas

Okey, det ser fetare ut att skaka en drink än att röra den men en stiff cocktail som helt saknar trögflytande syrups och juicer är riktigt riktigt trevlig. Här kan du behöva lägga lite tid för att leta efter ett glas som passar in hos dig. Barkonsult har mängder av varianter i sin katalog men om du inte orkar leta så finns det ett nice rörglas här

5. Mexican elbow/juicepress

Inget slår en daiquiri som gjorts på nypressad limejuice. Så lägg inte tid och pengar på sourmix utan investera hellre i en rejäl mexican elbow. Cask & company säger att den här typ inte går sönder så kör hårt.

Hur mycket som behövs av allt är en smaksak och kanske en fråga om utrymme men att en bra start kan vara: 1 rörglas, 1 barsked, 2 shakers, 2 strainers, 1 mätglas, 1 mexican elbow. Cask & Company har dessutom klockrena set både för att skaka och röra drinkar.

Innan jag tar och rundar av måste jag få med det kanske viktigaste verktyget, anteckningsboken! Införskaffa ett block eller en anteckningsbok som du har liggandes i baren så du alltid kan skriva ner drinkarna du hittar på(minnet är inte alltid perfekt). När dom här bitarna sitter på plats finns det ingen ursäkt för att inte dricka goda cocktails!

Johan Miranda

Efter att ha druckit magiska drinkar serverade av några av de skickligare bartendrarna runt om i Skandinavien började jag blanda själv. Skåpet med spritflaskor växte till en hemmabar och idag arbetar jag som bartender. Inspirationen finner jag i vardagen och det är det jag delar med mig av här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *