”Ska vi inte ha festen hos mig istället?” – hur du gör när du ska på fest hos någon annan.

Titt som tätt så händer det att festligheterna sker utanför din hemmabar och då kan det vara knepigt att kunna blanda drinkar. Då gäller det att tänka till och preppa riktigt väl. Min favorit-tamed-sig-bort-drink är Old Fashioned, en briljant bourbonbasserad cocktail. Det är inte bara min favoritdrink utan även Don Draper i Mad Men och många många andras! Det fina med old fashioned är att den är enkel att skala upp och tappa upp i lite större flaskor för att kunna bära med sig.

Jag brukar blanda i en större syltburk med lock, då är det bara att tappa upp på glas och tillsätta några isbitar när man väl är på plats på hemma hos någon annan. Old fashioned är även en fantastiskt drink att kombinera med allas vårat favoritsnacks, bacon. När jag har tid och möjlighet brukar jag därför steka upp bacon lite lätt knaperstekt, gratinera med lite västerbottensost och låta svalna. Därefter slår jag över baconet i fina små pappåsar och plockar med som snacks till festligheterna.

En alldeles vanlig old fashioned.

  • 50 ml Bourbon (jag älskar Bulleit Bourbon i min old fashioned)
  • 1 rörsockerbit
  • 3 dash angostura bitter
  • 20 ml vatten

Dränk sockerbiten i bitters, muddla och rör tillsammans med bourbon och en skvätt vatten. När jag ska göra lite större satser av Old Fashioned så brukar jag koka sockerlag på rörsocker och tillsätta angostura bitters i sockerlaget för att snabbt kunna blanda utan att behöva lösa upp sockret i drinken. Sen är det bara att slå över allt i en syltburk, ta med lite baconsnacks och bli kungen på bortamatch!

Johan Miranda

Efter att ha druckit magiska drinkar serverade av några av de skickligare bartendrarna runt om i Skandinavien började jag blanda själv. Skåpet med spritflaskor växte till en hemmabar och idag arbetar jag som bartender. Inspirationen finner jag i vardagen och det är det jag delar med mig av här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *